Tips for tette tak

Hvor lenge varer et tak egentlig og hvordan vet du om det er på tide med utskifting? Her får du taktekkermester og daglig leder i System Tak AS, Kristaps Rozes beste tips.

- Et riktig tekket tak kan leve så lenge som 30-40 år. Men det avhenger av at jobben er faglig utført og at det er valgt materialer med god kvalitet, sier Kristaps Roze.

- De fleste produsenter gir garanti på 25 år, så det er et minimum av hva man kan forvente.

Dersom du skal legge nytt tak er rådet fra taktekkermesteren klart: - Velg en seriøs bedrift! Det er din beste forsikring mot lekkasjer.
Søk etter en mesterbedrift – eller i det minste en bedrift som kan dokumentere at de bruker fagarbeidere til å løse oppdragene sine, slår Roze fast.

En useriøs bedrift virker kanskje rimeligere, men du får hva du betaler for. Hvis utførende ikke har rett kompetanse er veien kort til følgeskader både utvendig og innvendig i boligen din.

Er taket klart for utskifting?

- Alle tak bør inspiseres hver vår og høst. Da slipper du at eventuelle lekkasjer eller skader utvikler seg over tid, og det er mulig å rette opp før problemet blir så stort at hele taket må skiftes, anbefaler Roze.

Huskeliste for vår og høst

  • Inspiser alle takrenner og sluk og sjekk at de ikke er tettet igjen av løv og skitt.
  • Sjekk at alle gjennomføringer er tette – for eksempel ved takvinduer / overlys.
  • Er skjøter på eventuell takpapp/folie i orden og uten perforeringer?

Hvis ulykken har vært ute og det har oppstått en lekkasje, noter ned hvor på taket skaden har oppstått, værforhold og omfang av vann som har lekket inn. Ta også gjerne bilder. Dette vil være til god hjelp når taktekkeren kommer for å lokalisere og reparere lekkasjepunktet.

Usikker på om taket egentlig nærmer seg maksimal levealder?

Ta kontakt med en taktekkerbedrift og be om en befaring. - Vi i System Tak AS tilbyr grundig befaring av tak, helt gratis. Vi bruker blant annet et spesialutviklet digitalt verktøy for å dokumentere takets tilstand. Verktøyet er utarbeidet i samsvar med SINTEF Byggforsks retningslinjer for vedlikehold av tak, og vil gi et tydelig svar på om det er behov for reparasjon eller skifte av taket ditt.

0
Feed