08/12/2020
Gjør taket klart for vinteren
Akkurat som på høsten er taket ekstra utsatt i de kalde vintermånedene. Store snømengder og spisse istapper kan skape trøbbel. Her får du taktekkermesterens tips om hva du bør holde øye med i vintermånedene.
- Hvis taket på boligen din er skrått, altså et såkalt saltak, trenger du ikke bekymre deg for at vekten av snøen skal skade taket ditt. Men – vi anbefaler likevel at du har snøfangere montert for å unngå snøras fra taket.
- Lange istapper som henger ned fra taket kan være et tegn på dårlig isolering. Men ofte skyldes disse isdannelsene ustabilt vær. Istapper som kommer og går med været er altså ikke grunn nok til bekymring. Hvis det derimot har vært stabilt kaldt i en lengre periode og istappene dukker opp år etter år kan det være behov for etterisolering. Det kan vi i System Tak hjelpe deg med.
- Husk at det er du som er ansvarlig for å fjerne istappene. Selv om de ikke nødvendigvis skader huset kan de forvolde store skader på mennesker. Så ta en runde rundt boligen din med jevne mellomrom og sørg for at det er trygt å bevege seg rundt husveggen.
I de store deler av landet kan vinteren bære preg av typisk «høstvær» med det som hører til av kraftige vindkast og styrtregn. Så hvis du ikke allerede har tatt «høstrunden» på taket, anbefaler vi at du gjør det nå:
- Sjekk takstein / takpanner for sprekker og andre skader. Ødelagte takstein kan bety at regnvannet renner rett på undertaket – et skritt nærmere innvendig lekkasje.Er takstein dekket av mose, sopp eller alger? Dette er ikke farlig i seg selv, men kan føre til frostskader og bør derfor fjernes. Er taksteinen gjennomfarget kan du spyle med høytrykkspyler, hvis ikke bør du bruke et kjemisk vaskemiddel som kan kjøpes i byggvarehandel el.l.
- Se etter rifter i takbelegget. Skader her gjør det enkelt for regnvann å trenge gjennom. Her bør du få en taktekkerbedrift til å sjekke om det holder å utbedre skaden lokalt eller om det er nødvendig å gå grundigere til verks.
- Renner vannet godt unna? Sjekk at takrenner er hele og tomme for løv og annet rask.
- Sjekk undertaket. Løft på takstein eller takpanner for å se lektene under. Er treverket tørt og friskt? Ser du tegn på råte eller fukt? Er belegg og vindsperre helt og rent? Kontakt taktekkerbedrift hvis du oppdager skader her.
- Vindskier og vannbord har kortere levetid enn taket forøvrig. Ser du tegn til skader på treverk eller beslag her er det på tide med utskiftning før høststormene setter inn.
- Har du et flatt tak må du være spesielt oppmerksom på at alle overganger er tette, beslag sitter som de skal og at sluk er renset og fungerer.
- Hvordan står det til med trærne i nærheten av huset ditt? Svaier naboens tre faretruende i vinden? Følg godt med på trær som står slik til at de kan treffe taket ditt hvis uhellet skulle være ute. Kanskje holder det å kutte noen greiner?