Eier du en eldre bolig? Slik vet du om det er på tide å bytte ut taket.

Et riktig tekket tak kan leve så lenge som 30-40 år, men i mange tilfeller vil det være nødvendig å gjøre utbedringer før. Vet du hvordan det går med taket ditt?

Såfremt det ikke regner vann inn i huset er det fort gjort å glemme hele taket. Men taket gjør en viktig jobb for å holde verdiene dine sikre for vær og vind, så det skader kanskje ikke å heller være føre var enn etter snar?

 

- Vi anbefaler alle boligeiere å inspisere taket på boligen sin to ganger i året, typisk høst og vår, sier taktekkermester Kristaps Roze i System Tak.
– Hensikten er å oppdage eventuelle problemer før de vokser seg store og dyre, så dette gjelder uansett hvor gammelt huset er.

 

Dette bør du sjekke selv høst og vår

·      Er taket skadet av is eller større snømengder?

·      Er alle beslag og gjennomføringer hele og tette?

·      Ligger eventuell takstein der den skal? Er det skader på takstein?

·      Renner regnvann fritt? Fjern løv og annet rusk fra både takflate og renner.

·      Hvis du har loft – kontroller undertaket fra innsiden for lekkasjer og eventuell fukt.

 

Har du en eldre bolig?

For eldre boliger, det vil si hus som er bygget før 1995, kan det være lurt med en profesjonell taksjekk.  Kontakt en erfaren taktekkerbedrift og be om en befaring.

- Når vi utfører befaringer går vi metodisk til verks. Vi benytter et digitalt verktøy utarbeidet i tråd med SINTEF Byggforsks retningslinjer og sjekker 21 ulike punkter, forteller Roze.

En befaring vil raskt kunne avdekke om det nærmer seg slutten på takets levetid.

- Det er viktig å vurdere takets tilstand som en helhet, siden det ofte kan være nok å gjøre enkelte lokale utbedringer fremfor å tekke om hele taket, sier taktekkermesteren.

Ved avsluttet befaring overleverer System Tak en rapport som dokumenterer takets tilstand, estimert levetid og oversikt over hva som eventuelt bør utbedres.

Det er helt gratis å gjennomføre en befaring med System Tak AS.

Bestille befaring? Kontakt oss her!

 

0
Feed